Medic: „Coronavirusul a existat dintotdeauna, e un virus respirator comun. Masca nu ajută decât dacă vrem să mai facem un herpes sau 2 bubiţe“

Medicii epidemiologi din Botoşani spun că nu se justifică panica în faţa coronavirusului. Aceştia precizează că este o viroză uşoară spre medie cu complicaţii doar la persoanele vulnerabile şi mai puţin ucigătoare decât gripa. Ei mai spun că măştile de protecţie nu sunt de niciun folos.
Pe fondul panicii instalate din cauza coronavirusului, epidemiologii de la Direcţia de Sănătate Publică din Botoşani au ţinut să facă o serie de precizări privind coronavirusul, dar şi adevărul despre pericolul reprezentat de acest virus. Aceştia au precizat că este, de fapt, un virus respirator comun care a creat, din cauza mediatizării excesive, un val nejustificat de panică, potrivit informațiilor furnizate de Adevărul.ro. 
„CORONAVIRUSUL A EXISTAT DINTOTDEAUNA“
Mulţi români au golit magazinele de frica unei epidemii cu coronavirus. Mai mult decât atât, s-a stabilit un record la cumpărarea de măşti de protecţie împotriva virusului considerat de mulţi o ameninţare mondială deosebit de gravă. Epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică din Botoşani spun însă că temerile oamenilor sunt în mare parte nejustificate şi că de fapt panica instaurată este mai periculoasă decât virusul în sine.
Epidemiologul botoşănean Irina Alecu spune că anual avem parte de valuri de coronavirus. Singura diferenţă este apariţia unei noi tulpini, în China, pentru care nu există încă vaccin. ”Coronavirusul a existat dintotdeauna. Vorbim de vreo 40 de tulpini de coronavirus. Dar tulpina care a fost identificată acum, iniţial în China, şi care a fost semnalată la sfârşitul lunii decembrie 2019 a creat o panică generală nu neapărat justificată. Faptul că de curând a fost semnalată şi pe teritoriul Italiei, unde avem şi cetăţeni români, a inflamat şi mai mult populaţia.Prin coronavirus trecem în fiecare an. Este adevărat, nu prin tulpina aceasta, dar coronavirus avem. De obicei se tratează doar la medicul de familie simptomatic. Nici măcar nu avem nevoie de nişte kituri, de nişte teste speciale. Singura diferenţă este că pentru această tulpină de coronavirus încă nu avem un vaccin”, spune Irina Alecu.
„VORBIM DE UN VIRUS RESPIRATOR COMUN“
Totodată, epidemiologii spun că, de fapt, coronavirusul nu este atât de periculos pentru marea masă a populaţiei şi că, de fapt, este un virus cât se poate de obişnuit. Doar tulpina este nouă. Mai mult decât atât, spune Irina Alecu, coronavirusul este mult mai puţin periculos decât gripa care bântuie sezonier an de an, inclusiv în România. ”Ceea ce încercăm noi să explicăm este că acest coronavirus se manifestă ca o viroză obişnuită şi manifestările în organismul uman sunt mai domoale decât la o gripă. Incomparabil mai domoale decât atunci când avem o tulpină nouă de gripă. România a trecut în perioada 2010 – 2011 printr-o epidemie de gripă deosebit de serioasă. Vorbim de un virus respirator comun. Este neobişnuită tulpina de acum, dar cu siguranţă într-o lună – două, va trece în grupul celor comune, tratate cu antivirale obişnuite. Acest virus nu reprezintă un pericol major pentru marea masă a populaţiei”, spune epidemiologul Irina Alecu.
Cele mai afectate de coronavirus sunt aceleaşi categorii de persoane care în mod obişnuit pot suferi complicaţii la gripă sau alte afecţiuni respiratorii. ”Ca în orice afecţiune respiratorie, vulnerabili sunt cei cu afecţiuni asociate exact ca la gripă. Singura diferenţă este că pentru această tulpină de coronavirus încă nu avem un vaccin. Dar manifestările în organism sunt mai uşoare decât la gripă. Avem febră, tuse uscată, dureri de gât. Dacă ne curge nasul foarte tare sau avem o tuse cu expectoraţie nu prea ne gândim la coronavirus. Este un virus uscat, dacă putem spune aşa”, adaugă Irina Alecu.
Epidemiologii botoşăneni aduc ca argumente şi statisticile oficiale. Aceştia spun că numărul de îmbolnăviri nu este atât de mare comparativ cu numărul de locuitori al comunităţilor afectate din China.
Totodată, conform datelor oferite de Centrul European de Control al Bolilor, din cele 70.000 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, jumătate s-au vindecat, iar o bună parte din cealaltă jumătate sunt în curs de vindecare. ”Vorbim de 70.000 de cazuri la o populaţie de 11 milioane de locuitori. Până în prezent, sunt vindecate în jur de 35.000 de persoane. Restul sunt în curs de vindecare. Incidenţa a fost mică spre medie, iar numărul de decese este infinit mai mic decât decesele cauzate de gripă”, precizează epidemiologul botoşănean.
MEDIC EPIDEMIOLOG : „ESTE O VIROZĂ SEZONIERĂ“
Epidemiologii spun că această situaţie nu va mai dura mult şi că acest coronavirus este sezonier, iar panica a fost produsă de mediatizarea intensă a cazurilor din China. ”Toată situaţia este una de două-trei luni, o viroză obişnuită, sezonieră. Faptul că a fost intens mediatizată a dus la o panică generală în populaţie, panică ce produce mai degrabă victime decât mobilizare.”, adaugă epidemiologul botoşănean.
MĂŞTILE SUNT APROAPE INUTILE
Ca metode de prevenţie, medicii epidemiologi recomandă sporirea igienei personale şi evitarea contactelor cu persoanele bolnave. ”Ne spălăm mai des pe mâini, respectăm eticheta de tuse, nu intrăm direct în contact cu persoane care au o afecţiune”, spune Irina Alecu. Apoi, adaugă medicii, importantă este fortificarea sistemului imunitar printr-o alimentaţie corectă şi aport de vitamine. Cât despre măşti, epidemiologii spun că nu ajută în mod deosebit. ”Masca nu ajută în mod deosebit decât dacă vrem să mai facem un herpes sau să mai facem două bubiţe. cam ăsta ar fi efectul purtării ei zi de zi”, precizează Irina Alecu.
Irina Alecu – epidemiolog DSP

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Episodul 3 - Marea mutare

Statele membre obligate să-și injecteze cetățenii ca să nu plătească despăgubiri către Pfizer

Citiți, citiți și iar citiți până ÎNȚELEGEȚI!!!! ⚠️ CRUNTUL ADEVĂR DIRECT DIN GURA CELUI CARE A BREVETAT OXIDUL DE GRAFEN CA ARMĂ HEMATOLOGICĂ * CÂT MAI AU DE TRÃIT "IMUNIZAȚII"❓