Zeii sumerieni

 

Cultura sumeriană a deținut numeroase povești despre zeitățile venite pe Terra din alte lumi. Zeii sumerieni au fost cei care au creat omul, i-au dat viață și în cele din urmă l-au învățat să trăiască. Poveștile zeilor sumerieni par desprinse dintr-o altă lume, sunt fantasmagorice pentru înțelegerea noastră, dar probabil că au și un sâmbure de adevăr.

Ce au scris vechii sumerieni despre crearea lumii?

Potrivit unuia dintre textele despre zeul suprem Enlil, el a împărțit cerul și pământul, a crescut sămânța câmpurilor, a inventat o sapă și a dat-o oamenilor. Potrivit unui alt mit, zeul suprem a creat și toate cerealele și pomii.

Zeii sumerieni au creat oamenii pentru a se elibera de nevoia de a munci. Aceasta a fost propunerea făcută de înțeleptul Enki când zeița Ninmah a creat primul om. Zeii au decis să sărbătorească apariția omului. În timpul sărbătorii, zeița a creat diferite versiuni ale ființelor umane, iar Enki a găsit o utilizare pentru fiecare dintre ele. În cele din urmă, Ninmah a creat o creatură care nu se putea mișca, mânca sau bea – un copil. Enki i-a sugerat lui Ninmah să găsească o utilizare pentru această creatură și nu s-a putut gândi la nimic.

Un alt mit este păstrat în epopeea akkadiană Atrahasis. La început, Enki a încredințat zeilor mai mici munca câmpului și întreținerea canalelor. După 40 de ani, s-au răzvrătit, iar zeul înțelept a decis să creeze oameni. Baza lor a fost lutul, carnea și sângele zeului decedat, precum și saliva altor zeități.

Potrivit epopeei, oamenii au început să se înmulțească foarte repede, iar zgomotul lor a început să-i enerveze pe zei, care au preferat să-și distrugă creațiile cu un potop . Enki l-a avertizat pe un bărbat pe nume Atrahasis care a construit o arcă pentru familia sa. După dispariția oamenilor, zeii și-au dat seama că au rămas fără copiii lor. Căiți, au jurat că nu vor mai recurge la măsuri atât de drastice. În schimb, zeii au decis să țină sub control populația umană prin naștere dificilă, mortalitate infantilă și tabuuri.

Originea lumii a fost evidențiată și de dialogul „Disputa între oaie și cereale”. A început cu o reprezentare a antichității, când zeii și oamenii nu cunoșteau agricultura și creșterea vitelor. Zeii, la acea vreme, trăiau pe un deal sacru, iar oamenii – la poalele acestuia. La un moment dat, zeitățile au creat oile și cerealele. După ce au gustat „bunătatea oilor și cerealelor” în sala lor de banchet, zeii au decis să le dea și oamenilor.

Zei sumerieni și mituri despre ei

Printre poveștile despre Enlil a fost una în care a violat-o pe zeița Ninlil. Pentru crimă, Enlil a fost alungat din comunitatea zeilor în lumea de dincolo. Ninlil l-a însoțit în exil. A mai fecundat-o de trei ori. Fiul lor cel mare Sin a devenit zeul lunii, ceilalți trei au devenit zei ai lumii de apoi.

Zei sumerieni

Cel mai înțelept dintre zeii sumerieni era Enki, care era considerat patronul înțelepciunii și al apei. Cel mai mare poem dedicat lui povestește despre organizarea lui Enki a ordinii mondiale. Ea, o altă zeiță înțeleaptă, îl slăvește ca susținător al oamenilor și al zeilor. Pe barca sa ceremonială, însoțit de alaiul său, Enki a vizitat ținuturile cunoscute de locuitorii Mesopotamiei – Melukhha (Valea Indusului), Dilmun (Bahrain), Elam. Enki creează mlaștini, stuf, ploaie, mare și nori. El transformă dealurile în câmpuri, îi învață pe oameni cum să manevreze animalele și uneltele. Zeul înțelept trasează granițe între națiuni.

El îi numește pe zei responsabili pentru o varietate de fenomene: agricultură, creșterea vitelor, vânătoare, meșteșuguri, scris și chiar prostituție.

Inanna este revoltată că nu mai are funcții. Apoi Enki o numește zeița iubirii și a războiului . În textul imnului, el o descrie drept patrona conflictelor.

Zeul-erou era fiul lui Enlil, Ninurta, care a apărut în patru texte sumeriene și unul akkadian. Ninurta învinge monstrul vulcanic și aliații săi de piatră. Atunci Dumnezeu hotărăște soarta pietrelor: „fericiții” vor fi de folos oamenilor singuri, „damniții” vor fi despicați sau măcinați în pulbere.

Ninurta a căutat să ia puterile zeilor bătrâni. El a vânat și a ucis pasărea uriașă Anzu care răpise puterile tatălui său Enlil. În versiunea akkadiană, eroul nu a fost de acord să returneze puterile tatălui său. Dar până la urmă a cedat, motiv pentru care a primit mai târziu laude de la zei. În poemul sumerian „Ninurta și țestoasa”, eroul, după ce l-a învins pe Anzu, vrea să păstreze puterile pentru el. Pentru a-l liniști, Enki creează o broască țestoasă uriașă. Când Ninurta este capturat de un monstru, zeul înțelepciunii îl mustră pentru excesul de încredere.

Scris în secolul al XII-lea î.Hr. poemul babilonian despre zeul Marduk „Enuma Elish”, a spus o altă poveste despre Ninurta. Ea (Enki) l-a chemat pe fiul său Marduk să lupte cu Tiamat. Înainte de luptă, zeii i-au dat puterile lui Marduk, care le-a păstrat pentru el și după victoria care a făcut din Babilon centrul lumii . Povestea rivalității dintre fiu și tată a fost înlocuită cu povestea despre cum zeul înțelepciunii l-a făcut pe fiul său zeul suprem.

Zeița Inanna – Afrodita din Orientul Mijlociu

Zeița Inanna era populară în Sumer. Mai târziu, în Babilon, a fost venerată sub numele de Ishtar. A fost soția zeului Dumuzi, care avea hramul păstorilor.

Zei sumerieni

Cea mai lungă poveste a zeilor, care numără 800 de rânduri, este dedicată lui Inanna și Enki. Inanna este patrona iubirii și procreării, Enki este zeul înțelepciunii și al magiei. Într-o zi, Inanna a părăsit orașul ei Uruk pentru a-l vizita pe Enki în orașul său Eridu. În timpul sărbătorii, din cauza beției Enki i-a acordat Inannei controlul asupra a peste o sută de atribute ale vieții sumeriene. Printre acestea s-au numărat arta cărturarilor, muzica, arhitectura, rațiunea, precum și sărutul, prostituția, certurile în familie. Inanna a fugit cu aceste puteri în orașul ei.

Odată, zeița a fost violată de grădinarul Shukallitta. Inanna a încercat în mod repetat să pedepsească muritorul, dar de fiecare dată Enki l-a ajutat pe criminal să scape de pedeapsă. În cele din urmă, zeița a reușit să-l convingă pe zeul să-l predea pe violator. Inanna l-a pedepsit pe nemuritor și a promis că numele lui nu va fi uitat.

De asemenea, populară a fost și povestea dragostei dintre Inanna și Dumuzi. Potrivit unei versiuni a mitului, zeul păstor a concurat pentru dragostea zeiței cu cu zeul Enkimdu. În cele din urmă, Dumuzi i-a câștigat inima.

Inanna era venerată nu numai de sumerieni, ci și de akkadieni. În mitul akkadian, Enki, obosit de natura crudă a zeiței, și-a creat un avatar numit Strife. Inanna a fost îngrozită. După aceea, zeița a abandonat cruzimea, iar Enki a ordonat sumerienilor să efectueze un dans ritualic în onoarea ei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Episodul 3 - Marea mutare

Statele membre obligate să-și injecteze cetățenii ca să nu plătească despăgubiri către Pfizer

Citiți, citiți și iar citiți până ÎNȚELEGEȚI!!!! ⚠️ CRUNTUL ADEVĂR DIRECT DIN GURA CELUI CARE A BREVETAT OXIDUL DE GRAFEN CA ARMĂ HEMATOLOGICĂ * CÂT MAI AU DE TRÃIT "IMUNIZAȚII"❓