„Toată lumea se închină la jidani” – spune președintele Alexander Lukashenko
Președintele din Belarus Alexander Lukashenko – etichetat de presă ca „ultimul dictator al Europei” – a susținut că jidanii au condus lumea și au reușit să o forțeze să se închine la idolul holocaustului.
Declarațiile au fost făcute într-un context oficial, în timpul unui discurs de ziua independenței adresat forțelor armate din fosta republică sovietică. Lukașenko, care a condus poporul bielorus încă din 1994 și este ținta atât a sancțiunilor SUA, cât și a UE (R.S.S.), a făcut remarcile la o slujbă comemorativă din 3 iulie, ziua independenței Belarusului, organizată pentru trupele sovietice care și-au pierdut viața în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, raportează Algemeiner.
„Întreaga lume se pleacă în fața lor [jidanilor] și cedează în fața lor. Le este frică să spună un singur cuvânt deplasat”, a declarat Lukashenko.
Prin contrast, a continuat el, „[Suntem] toleranți și plăcuți. Am lăsat lucrurile în pace până când am ajuns la punctul în care alții au început să ne atace și să atace amintirea eforturilor noastre”.
Narativa holocaustică susține că 90% din comunitatea jidănească din Belarus – circa 800.000 de persoane – au fost exterminate în timpul Holocaustului. Asta i-ar plasa pe belaruși pe locul 2, devansându-ne pe noi, românii, cărora ni se spune că am fi ucis 400.000 de jidani nevinovați.
În același timp, Yad Vashem, memorialul național al Israelului asupra Holocaustului, a numit 669 bieloruși drept „Drepți printre națiuni” pentru că și-au riscat viața pentru a-i proteja pe evrei.
Declarațiile curajoase ale lui lui Lukașenko vin într-un moment în care Belarusul se confruntă cu o persecuție internațional în creștere.
Tentativele de revoluție colorată au eșuat, activitatea sorosiștilor din Belarus fiind destructurată sistematic. În mai, un zbor Ryanair de la Atena din Grecia la Vilnius în Lituania a fost redirecționat cu forța către capitala bielorusă Minsk de către autorități în scopul arestării lui Roman Protasevich, un activist anti-Lukashenko, împreună cu partenera sa, Sofia Sapega, ambii aflându-se în acel avion.
Recent, regimul lui Lukașenko a închis un alt activist globalist proeminent pentru 14 ani de închisoare. Viktor Babaryko a fost găsit vinovat de luare de mită și spălare de bani – acuzații pe care fostul bancher le-a calificat drept inventate pentru a nu împiedica succesul lui Lukașenko la alegerile prezidențiale de anul trecut, în care conducătorul a fost susținut de majoritatea bielorușilor (80%).
Comentariile lui Lukașenko despre jidani făcute în luna iulie nu reprezintă prima dată când liderul popular contestă hidra jidănească.
În 2007, el a atras furia guvernului israelian pentru un discurs pe care l-a ținut în orașul Bobruisk, în care a acuzat jidanii că au permis ca orașele în care locuiesc să cadă în paragină.
„Acesta a fost fondat ca un oraș jidănesc și știți cum tratează ei locul în care trăiesc”, a spus el. „Uită-te la Israel, am fost acolo. În niciun caz nu vreau să-i jignesc, dar ei nu prea au grijă de asta.”
Ca răspuns, ministrul israelian de Externe de atunci, Tzipi Livni, i-a spus lui Lukașenko: „Rolul conducerii este de a combate antisemitismul oriunde își ridică capul urât, nu de a-l încuraja”.
La începutul carierei sale, Lukașenko chiar l-a lăudat pe Adolf Hitler pentru exercitarea autorității ferme de către liderul național-socialist.
„Istoria Germaniei este o copie a istoriei Belarusului. Germania a fost ridicată din ruine datorită autorității ferme și nu tot ceea ce avea legătură cu Hitler era rău. Ordinea germană a evoluat de-a lungul secolelor și a atins apogeul sub Hitler. Acest aspect corespunde cu înțelegerea noastră a unei republici prezidențiale și a rolului unui președinte în aceasta“, a spus Lukașenko în 1995.
Bielarus, spre deosebire de România sau Bulgaria, nu a acceptat legi impuse de sfera euroatlantică cu privire la interzicerea „negării sau minimizării” holocaustului, fapt pentru care țara, conducătorul și poporul sunt etichetate de presă ca fiind „pro-ruși”.
Comentarii
Trimiteți un comentariu