MOARTEA, PRICIPALUL EFECT SECUNDAR AL PRODUSELOR BIG PHARMA
În luna martie 2013, fiind internat la Spitalul Pelican din Oradea, am avut un coleg de salon din Cluj, reprezentat vânzări al unei mari companii farmaceutice, promotoare a mai multor producători de produse farmaceutice. El mi-a povestit ce industrie și ce rețele sunt puse pe roate pentru vânzarea către pacienți a acestor produse. Mi-a povestit cum se pornește marketingul de promovare și agățare a dctorilor cu bani, cadouri, excursii, pentru ca aceștia să le vândă pacienților produsele lor, nu contează dacă acestea sunt bune, contează ca ele să producă dependență. Colegul de salon, ca reprezentant zonal, mi-a povestit cum ajunge, pe traseu, de la producător, distribuitor, medici, medici de familie, asistente, la destinatarul final, pacientul. Banii reprezintă combustibilul, cei care asigură ungerea rețelelor, și nu bani puțini. ”Uită-te la felul în care autoritățile dau autorizație de funcționare farmaciilor, legea prevede ca la 6.000 de locuitori să funcționeze o farmacie, or la ora actuală, farmaciile sunt atât de multe încât una deservește 500 sau 600 de locuitori, încălcându-se legea. Și nimeni nu face nimic” mi-a destăinuit colegul salonar din Cluj.
Companiile farmaceutice vor să ne menţină într-o permanentă stare de boală. Ele vor să ne facă şi pe noi, cei sănătoşi, asimptomatici adică, să credem că suntem bolnavi. Şi fac acest lucru dintr-un singur motiv: banii. Ai ştiut că, în mod normal, companiile farmaceutice investesc în România peste 10 000 de euro per doctor, în fiecare an, pentru a-i determina să prescrie produsele lor? Mai mult de 75% dintre oamenii de ştiinţă de frunte din domeniul medicinei sunt ”plătiţi pentru" de către industria farmaceutică, corupţia e ceva obişnuit în unele cazuri de aprobare şi comercializare a unui medicament. Bolile sunt inventate de industria farmaceutică şi comercializate într-un mod special pentru a mări vânzările şi cotele de piaţă pentru anumite companii. Companiile farmaceutice îi au ca ţintă principală, din ce în ce mai mult, pe copii. De ce? Vor să-i facă de mici dependenți de produsele lor, adică să le devină pacienți cât mai repede.
Efectul secundar major al acestui proces bolnăvicios este moartea timpurie, ca efect a corupţiei, mitei şi fraudei, cum scria în cartea sa dr. John Virapen, un insider al Big Pharma. Timp de 35 de ani, cât a lucrat în industria farmaceutică internaţională (mai ales ca manager general al companiei Eli Lilly din Suedia), Virapen a răspuns de comercializarea unor medicamente, toate cu efecte secundare. De ce sunt medicii atat de importanţi pentru industria farmaceutică? De ce industria farmaceutică investeşte atat de mulţi bani pentru a le caştiga loialitatea? Ei, deşi unele medicamente sunt disponibile fără reţetă, cele mai multe medicamente trebuie să fie prescrise de un medic. Felul in care medicul prescrie o reţetă este, de asemenea, o reflectare a cifrei de afaceri a fabricantului. Producătorul de medicamente trebuie să câştige peste mediator în lupta dintre el şi client şi să stabilească o realaţie de încredere. Relaţia dintre medic şi pacient este o relaţie de încredere, la modul fundamental. Cel puţin, cât ţine încrederea pacientului. Încrederea în medic se extinde automat şi asupra medicamentelor pe care el le prescrie. Eforturile industriei farmaceutice au ca ţintă acest transfer de încredere. Cei din industria farmaceutică îi recrutează pe medici încă din facultate plătindu-le studiile. A cui sănătate credeţi că o va proteja apoi un astfel de medic? A nimănui, propriul buzunar contează. Atât.
Corporaţia producătoare și lanțul distribuției nu vor să li se vadă slăbiciunile, dorind să menţină o imagine curată a industriei farmaceutice, susţinand că spijină cercetarea din motive umanitare. Ca pacient eşti întotdeauna un pion în joc. Eşti cel mai important pion. Jocul este făcut pe măsura ta şi a copiilor tăi. Ştiai că cele mai mari corporaţii farmaceutice din lume cheltuiesc aproape 35 - 40 000 de dolari pe an pentru doctorii de medicină generală, spre a-i convinge să prescrie produsele lor?! Ştiai că aşa-numiţii lideri/formatori de opinie – despre care se spune că sunt doctori şi cercetători recunoscuţi - sunt mituiţi special cu călătorii scumpe, cadouri şi chiar pur şi simplu cu sume de bani pentru a raporta pozitiv despre medicamentele care au efecte secundare, grave şi chiar fatale, devenite publice, în scopul de a elimina depoziţiile corecte ale doctorilor şi pacienţilor? Ştiai că există doar studii clinice pe termen scurt pentru multe dintre medicamentele noi aprobate şi nimeni nu ştie ce efecte pot avea asupra pacienţilor care le iau pe o perioadă mai îndelungată, sau chiar toată viaţa? Ştiai că rapoartele de cercetare şi statisticile care sunt necesare pentru aprobarea medicamentelor de autorităţile în drept sunt in mod constant periate, astfel încât decesele produse de efectele secundare ale unui medicament să nu mai apară în ele? Ştiai că mai mult de 75% dintre oamenii de ştiinţă importanţi din medicină sunt plătiţi de industria farmaceutică? Ştiai că există medicamente pe piaţă pentru care mita are un rol deosebit în procesul de aprobare? Ştiai că industria farmaceutică inventează boli şi le promovează prin campanii de marketing pentru a mări piaţa de vânzări pentru produsele lor? Ştiai că industria farmaceutică ii are în obiectiv din ce in ce mai mult pe copii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu